LAS CONDES TOWN COUNCIL BUILDING

Santiago, Chile

2003

LAS CONDES TOWN COUNCIL BUILDING

Santiago, Chile

2003

LAS CONDES TOWN COUNCIL BUILDING

Santiago, Chile

2003

The seismic nature of Chilean territory marks the country’s architecture, as this tower shows. The commission brought the opportunity to address this universal type from a local perspective, making the tactile prevail over the aluminum or glass walls of non-distinct global identities.
Apoquindo Avenue is a major thoroughfare in Santiago, which goes through different centers that emerge as part of the urban development that has grown from the historic center towards the peripheries. In this process of expansion, the sector known as Las Condes became one of the most important subcenters in the city, concentrating financial, commercial, and public services.
Conditions like the site’s narrowness had be addressed alongside aspects like the zoning distance between buildings established by local regulations, which led to designing isolated volumes interconnected by a 7-meter-high continuous plinth.
The tower has an open floor plan of 16 x 16 meters, resting on a core of 16 x 8 meters, where the vertical circulations, services, and technical areas are concentrated. Due to the structural rigidity of this excentric core, it was necessary to create a structure capable of counteracting its torsional effects, bringing the building’s center of rigidity to the middle point of the floor. The fabric of diagonals proposed was the natural solution to this demand, explicitly revealing the transmission of loads towards the base of the building, and responding in this way to the dynamic loads of earthquakes. The connection between the structure of diagonal pillars and the slab is solved through a ‘cube’ that receives the load of the facade and transmits it to that slab. At the corners, where the concentration of tensions is greater, this connection is extended, giving the facade expressiveness. The access, placed in the southeast corner of the building, is a particularly important element of the design. The complex corner pillar shows the structural radicalness of the tower, acting besides as a hinge between the street level and the sunken courtyard that functions as a lobby area for the public spaces concentrated below.
The building’s structure is mixed. Reinforced concrete is used at the base and up to the third floor, with a combination of concrete and steel from the fourth floor up. Concrete elements are left exposed, while steel ones, emerging from the fourth floor, are clad in concrete. In this tower structure and architecture form an indisolluble unit.

LAS CONDES TOWN COUNCIL BUILDING

Santiago, Chile

2003

Project: 2001
Construction: 2002-2003
Site Area: 1.400 m2
Built Area: 10.838 m2
Client: Municipalidad Las Condes
Architect: Cristian Undurraga, Asesoria Urbana Municipalidad de Las Condes
Executive Director: Orlando Etcheberrigaray
Collaborators: Pablo de la Llera, Felipe Recabarren, Luis Gutiérrez, Leyla El-Massou, Isabel Pedrals, Alejandro Mankewitz
Consultants: José Jiménez, Rafael Gática (estructura)
Contractor: Neulatur
Photos: Roland Halbe, Roberto Sáez