VIOLETA PARRA MUSEUM

Santiago, Chile

2014

VIOLETA PARRA MUSEUM

Santiago, Chile

2014

VIOLETA PARRA MUSEUM

Santiago, Chile

2014

This museum was built as a tribute to Violeta Parra (1917-1967), one of the most complete and prominent figures of Chilean art. Her multiple facets (musician, poet, visual artist, ceramist, popular researcher, staunch defender of the people, uncompromising critical artist…) turn her oeuvre and her life into a sort of cultural kaleidoscope that combines several aspects and infinite reflections.
The building is located on the edges of the historic center, in the San Borja neighborhood, an urban area that has gone from being a model of compact city to a city of isolated towers. The terrain available, which two cultural institutions had to share – the Violeta Parra Museum and the Argentinian Cultural Center –, connects two main streets within the urban fabric. Since the studio had received the commission for both projects, building a pedestrian promenade between both seemed to be the right solution.
The compression and expansion of the facade format throughout the route creates a silhouette of variable width that controls transit times. Within this itinerary, the access to the museum is defined by a large concavity that suggests a pause en route. The main facade, which receives a soft light from the south, consists of thermopanels whose interior cavity is housed in wicker fabric, which filters in light while creating a private and protected interior space. From the outside, this wicker mesh speaks of the museum’s interior world of craftsmanship.
The building therefore takes up the full length of the terrain, and its facade generates the internal street. Inside, the semicircular patio receives northern light that makes its way into the existing buildings through gaps. While the exterior facade is related to the horizontal one, the interior itinerary becomes vertical. There the curves and countercurves suggest a rich and complex microcosm that anticipates the many cultural realities Violeta Parra experienced.
A small auditorium for 100 spectators takes the west side of the itinerary, and the exhibition galleries in two levels are on the east. The offices and archives, in the second floor, stretch between the exhibition area and the auditorium. On the second floor, outdoor areas generate parks that extend the greenery of the central courtyard. The idea was to have the green cover the interior facades of the patios, hiding the architecture and uncovering a vegetal universe, a reflection of the humid and cold jungle of southern Chile, which Violeta Parra loved so much.

VIOLETA PARRA MUSEUM

Santiago, Chile

2014

Project: 2010
Construction: 2011-2015
Site area: 4.209 m2
Built area: 1.377 m2
Client: Fundación Violeta Parra
Architect: Cristian Undurraga
Executive Director: Pablo López, Soledad Fernández
Collaborators: Taller Undurraga Devés
Consultants: José Gajardo (estructura)
Contractor: Dimar, Fidentia
Photos: Roland Halbe, Felipe Díaz